fredag 3. desember 2010

03

En sjelden gang dukker de opp. Hverdagsheltene. I motsetning til superhelter, som enten har kjempekrefter, kappe, truse utenpå tightsen eller en kul bil som kan fly, er hverdagsheltene mer «som oss andre». De er mennesker, somdeg og meg, som på en eller flere måter gjør noe viktig - fordi de tror på det de gjør. I dag er det ett år siden en av de som på kort tid rørte og engasjerte utrolig mange mennesker, gikk bort. Regine Stokke døde 3. desember i fjor, atten år gammel, etter å ha kjempet mot kreft i 15 måneder. Men Regine er fremdeles en helt! Hennes siste ønske var at bloggen hennes, Face your fear, skulle bli utgitt som en bok. Og det ble den.

"Det er så trist at de vakreste blomstene blir plukket først, jeg er likevel utrolig stolt over å ha vært mammaen til en av dem."

Dagens anbefaling til dere er den utrolig sterke, vakre, vonde, grusomme, morsomme og ekte boken som bloggen hennes er blitt til. Med utdrag fra Regines tekster og bilder, ord fra hennes næreste, og utvalgte kommentarer, viser den både opp- og nedturer, en utrolig kampvilje, og kommentarer som gir alt fra full støtte og velmenende råd, til kommentarer som oser skremmende av sjalusi og mangel på empati.

"Jeg har levd alt jeg kan. Jeg har gjort mitt beste. For å leve. Likevel får jeg ingenting tilbake. Alt er blitt tatt ifra meg. Snart har jeg ingenting igjen. Mindre og mindre for hver dag. Snart er jeg ingenting."

Regines bok er en tankevekker, og en bok alle burde lese. Både for å se inn i et univers av tanker, problemstillinger og ting som de fleste av oss, heldigvis, ikke er kjent med, men også for å lese alle Regines fantastiske tanker, meninger og oppfatninger om livet, og dets små og store begivenheter. Jeg gråt, jeg lo, jeg gråt enda mer, men jeg leste hvert ord, og boken fortsetter å gi meg noe - gang etter gang etter gang. Er det en bok som har satt ting i perspektiv for meg, så er det denne. I boka får du være med Regine gjennom alle stadier av et menneske, fra euforisk lykke, dyp depresjon, desperat kamp, håp og død. Boken følger Regine fra hun Les den, les den snarest, og når du har en dårlig dag, eller alt føles håpløst, ta den frem, les om viljen og gleden og håpet, og tenk på hvor fint det er at det finnes slike hverdagshelter, og at de er i blant oss, selv om ikke alle er det lenger.

"Det er dessverre lett å tenke tanken "så leit, denne jenta kunne ha blitt noe stort." Husk da at Regine både var og ble noe stort, og at det hun uttrykte gjennom ord og bilder i langt større grad handler om livet enn om døden."

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har ikke fått til å lese den enda, har ikke tid. Men den er på prioriteringslisten!
Det er helt fantastisk hvordan en jente kan klare å påvirke folk på denne måten. Det er så mye vi kan lære av henne!

Annki sa...

Den lese eg, å d så e så fælt e at eg sitte å håbe på at hu ska øveleva i bogå sjøl om at eg vett hu ikkje jør d =(

Håbe hu e på ein bedre plass å ikkje i ein evige søvn sånn så hu trodde når hu levde!