onsdag 1. desember 2010

01

For to år siden fant jeg ut at jeg ville lage en adventskalender. Jeg var nok så som så med å gjennomføre den, men det av den jeg fikk gjort, ble godt mottatt, og etter forespørsel tidligere i år, har jeg bestemt meg for å gjøre et forsøk på julekalender 2.0. Hver dag skal jeg anbefale dere lesere noe jeg mener er verdt å anbefale; en bok, en CD, en fotograf, en blogg. (Dersom du har tips til noe å anbefale, eller vil anbefale meg noe; please do. Lfc_jenta@hotmail.com)

Jeg starter med å presentere noe som for meg har presentert mye av 2010;
Harry-Hole serien, av Jo Nesbø.

"..og så har du den typen folk man bare avskyr" sier læreren min, i en forelesningstime om mennesker, mennesketyper og hva som tiltrekker oss mennesker. Klasserommet er stille, knappenålsstillhet, før han fortsetter "og det er sånne som for eksempel Jo Nesbø. Jo Nesbø kan alt! Han kan skrive, han kan synge, uansett hva han har lyst til å gjøre, hvis han en dag tenker "hei, jeg har lyst å skrive en bok", så gjør han det, og så lykkes han. Det er bare én grunn til at man ikke hater han, og det er fordi han ikke er utpreget kjekk."

Noen av dere har kanskje hørt om bandet Di Derre. Eller om forfatteren Jo Nesbø. Eller om barnebøkene om Doktor Proktor og prompepulveret. Og det er fint. Det som er enda finere, er krimbøkene til Jo Nesbø, der alkispolitietterforsker Harry Hole er en glimrende hovedkarakter. For ett år siden var jeg tom for idéer på lesefronten, og under et familiebesøk spurte jeg samtlige om hvilke bøker de anbefalte meg. Min onkel sa "Du lese Jo Nesbø. Og du må lese alle. Kronologisk!" Som sagt, så gjort. Om det er skrivestilen, personlighetsgalleriene i bøkene, spenningen eller alle de fantastiske, grusomme eller morsomme detaljene som gjør det, det vet jeg ikke, men faktum er at man bare leser og leser Nesbøs bøker. Kronologisk.

Les den hvis: du liker krim, du liker politietterforskning, du liker bøker med hovedkarakterer som er mer enn bare et navn du glemmer, du liker spenning og gys - men også latter og mer det såre.
"Men jeg har da ikke tid å lese en hel serie": Så les Rødstrupe, utgitt i 2000, vinner av Bokhandlerprisen og kåret til "tidenes beste kriminalroman" av nitimen, da.

-

PS: Jeg vurderer om jeg skal ha noen give-aways kalenderluker også. Hva synes dere? Er det noe dere vil ha? Jeg vil bare gjennomføre det dersom mange vil være med, og det er litt stemning. (Ellers blir jeg kleineblogger og må gi meg selv alle gavene, og det er litt trist.)

3 kommentarer:

Sandra sa...

Har vurdert å lese Jo Nesbø flere ganger, men jeg blir så forbanna skremt av krimromaner. Klarte akkurat å lese Millennium-bøkene uten å dø av redsel, så derfor spør jeg: på en skala fra 1-10, hvor skumle er bøkene? :P

metallicatrollet sa...

Millennium-bøkene er også fantastiske! Jo Nesbø er ikke skumlere, og jeg tror du skal fint klare å lese de. :)

Anonym sa...

Free stuff is never a bad thing! ;)

Og jeg -skal- lese Nesbø når jeg får tak i Flaggermusmannen. :)