torsdag 8. desember 2011

8. desember


Debutplata til Pearl Jam, "Ten", kom ut i 1991. Tyve år senere er den fremdeles like kul, like aktuell, og høyt elsket. I følge Wikipedia hadde albumet i juni 2011 solgt over 9,8 millioner kopier i verden.

Mange av sangene på Ten ble først laget til å være instrumentallåter, men etterhvert ble tekst lagt til. Tekstene, som ikke er av det mest lystige slaget, handler om for eksempel depresjon, selvmord, ensomhet og drap. Mange av sangene er selvbiografiske, som "Alive", som handler om vokalist Eddie Vedders traumatiske opplevelse da han som 17-åring oppdaget at mannen han trodde var hans far, egentlig var hans ste-far, og at hans biologiske far hadde vært død i mange år.

Pearl Jam, som av mange er sterkt elsket, mottok ikke bare kjærleik da de kom ut med Ten. Blant annet gikk Kurt Cobain ut sa at de var kommersielle sellouts, musikkbladet NME anklaget Pearl Jam for å ville stjele alternative ungdoms penger, osv. På skiva finnes fantastiske sanger som tidligere navnte "Alive", "Why go" og"Black". Pearl Jam er et band som stort sett passer å høre på uansett hvilken sinnsstemning, eller situasjon du befinner deg i, enten du er sint eller hoppende glad eller sliten eller det blåser snø utenfor vinduet og du er under et pledd, eller du er brisen og har en kald drink i hånda en varm sommerdag.

1 kommentar:

Anonym sa...

Føkkings orgasmer og gåsehud, jeg er fortsatt så gira over 9. juli at jeg får spontant lyst til å rive ned alle tingene rundt meg i glede, herregud! Mmmh!