lørdag 3. desember 2011

2. desember
Looking for Alaska, av John Green.

“We all use the future to escape the present.” 

Miles Halter har ingen venner. Hans store lidenskap er "famous last words", han vet hva de fleste kjente personer sa rett før de døde. Da han er ferdig på skolen, bestemmer han seg for å dra for å "seek the great perhaps", ved å søke seg til en skole langt unna, starte et nytt liv, og kanskje, bare kanskje, få noen venner.

Skolen han kommer inn på heter Culver Creek, og der Miles skal bo, må han dele rom med en fyr som heter Chip, eller "The Colonel", som alle kaller han. Selv om de to er ganske forskjellige, finner de raskt tonen, og Miles får det ironiske kallenavnet "Pudge", fordi han er så tynn. Fordi Miles og The Colonel blir venner, og The Colonel har noe uoppgjort med en gjeng som kalles "The weekday warriors", blir Miles kastet på sjøen, bakbundet, midt på natta. Dette gjør både The Colonel, og hans venninne Alaska Young forbanna. De sverger på å ta hevn, for å stille opp for sin venn. Miles blir mer og mer forelsket i Alaska jo mer han er med henne, men hun har alt en kjæreste, og hun kan jo til tider være litt selvsentrert og deprimert, det er hvertfall det han prøver å si til seg selv for å skulle glemme henne. Alaska, som merker at Miles er interessert, setter han opp med ei venninne av seg, Lara, og Pudge og Lara blir sammen.

“If people were like rain, I was like drizzle and she was a hurricane.” 

The Colonel, Pudge, Lara Alaska og deres venn Takumi drar ut på en tur for å pønske ut hva deres store spøk på skolen skal være. Hvert år, rett før skoleslutt, er det vanlig at noen elever ved skolen lager en stor sak, for å lure lærere, skape latter osv. På denne turen kommer det frem at Alaska er så deprimert fordi hun, da hun var 8 år gammel, var alene hjemme med sin mor som fikk et anfall. Alaska fikk panikk, og ble sittende å se på moren sin istedet for å ringe 911, og da faren kom hjem var det for sent. Moren døde, og Alaska har i all ettertid klandret seg selv, og antatt at faren hennes også har klandret henne. Noen dager senere drikker The Colonel og Alaska seg fulle, mens Pudge er der, og Pudge og Alaska kysser. Så sovner de, og våkner noen timer senere av at Alaska er helt ute av seg. Hun kjøre et sted, og får gutta til å avlede vaktmesteren ved skolen slik at hun skal komme seg vekk. Det går ikke så bra..

Looking for Alaska kom ut i 2005, og skapte furore da den ble brukt som pensum ved en skole i USA (for hallo, det er snakk om ungdommer som drikker alkohol, røyker, banner OG har sex!), men den har også vunnet en pris fra det amerikanske biblioteksforbundet. Boken er delt inn i en før- og en etterdel.

“What is an "instant" death anyway? 
How long is an instant? 
Is it one second? Ten? 
The pain of those seconds must have been awful 
as her heart burst and her lungs collapsed 
and there was no air and no blood to her brain and only raw panic. 
What the hell is instant? Nothing is instant. 
Instant rice takes five minutes, instant pudding an hour. 
I doubt that an instant of blinding pain feels particularly instantaneous.” 

Ingen kommentarer: